Szemhéjplasztika tájékoztató

Műtőben eltöltött idő: 1,5 – 2 óra
Érzéstelenítés módja: helyi érzéstelenítés vagy bódítás
Kellemetlenségérzet: közepes a műtét napján, utána minimális
Varratszedés: az 5. napon
Smink: 1 hét után
Munka: 1 hét után
Sport: 4-6 hét után
Végleges eredmény: 2-4 hónap után
Műtétre várakozási idő: pár nap
Leletek helyi érzéstelenítés műtét esetén: többnyire nem szükségesek
Leletek bódításos műtét esetén: vérkép, vizelet, EKG
Felső szemhéjplasztika ára: kb 300 ezer Ft
Alsó szemhéjplasztika ára: kb 350 ezer Ft
Alsó-felső szemhéjplasztika ára: kb 650 ezer Ft
Bódítás vagy altatás költsége: 120 ezer Ft

Arcunk egyik központi része a szem, a kommunikációban alapfontosságú szerepe van. Ezért igen feltűnő a szem megjelenése.
Az ideális szemhéjon nincs bőrfölösleg, nem megereszkedett, nem puffadt, nem táskás, nem néz ki fáradtnak, izomtónusa erős. A nem esztétikus szemhéjak sminkelési gondot okoznak, a tekintet fáradtnak, kialvatlannak látszik. A szemhéj megereszkedése miatt a szem kisebbnek is látszhat. Bizonyos esetekben a látást is zavarhatja a lógó szemhéj.
A szemhéjplasztika nagyon látványos műtét, rövid időn belül megfiatalítja a tekintetet, késlelteti az öregedés folyamatát. A szemhéjplasztika az arc egész megjelenésére hatással van.

A szemhéjplasztikai műtét indokolt tehát:
  • ha bőrfölösleg van a szemhéjon, azaz táskás a szemhéj.

  • ha puffadt a szemhéj, azaz a szemhéj zsírszövete előretüremkedik. A puffadt szemhéj nincs összefüggésben a hízással, tehát fogyókúrával nem szűnik meg az elváltozás. A puffadt szemhéj örökletes is lehet, tehát fiatal korban is előfordulhat. A szemhéj zsírszövetének előretüremkedése elsősorban az életkorral magyarázható.

Az alsó és a felső szemhéj is operálható, és ha indokolt, egyszerre is operálható mind a négy szemhéj.

Szemhéjplasztikai műtétek:
  • felső szemhéjplasztika: a felesleges bőr kimetszése, zsírszövet mennyiségének csökkentése, felső szemhéj emelése. Műtéti időtartam: kb. 1,5 óra.

  • alsó szemhéjplasztika: a felesleges bőr kimetszése, zsírszövet mennyiségének csökkentése, laza, alsó szemhéj feszesítése. Műtéti időtartam: kb. 2 óra

A szemhéjplasztika többnyire helyi érzéstelenítésben történik, amely műtét után a páciens pár óra elteltével távozhat is otthonába. A páciens kérése alapján a műtét ugyanakkor elvégezhető bódításban vagy altatásban is.

A felső szemhéj plasztikai sebészeti műtéte során igen vékony, szinte alig észrevehető heg marad a felső szemhéj áthajlási redőjében, ahol a felső szemhéj természetes módon ráncolódik. Ugyanezen a hegen keresztül eltávolítható nem csak a felesleges bőr, hanem a zsírszövet is.

Az alsó szemhéjplasztikánál a metszés közvetlenül az alsó szempillák alatt fut végig és valamelyik szakaláb ráncban ér véget. Itt tehát közel a pillasorhoz marad vissza igen vékony, alig látható, a teljes gyógyulás után gyakorlatilag egyáltalán nem látható heg. Az alsó szemhéjplasztikánál is egy azonos hegen keresztül távolítható el a felesleges bőr és zsírszövet.

A sebvonalra sebtapasz kerül, kötés nem szükséges. A szemhéjak jegelése közvetlenül a műtét után kezdődik, amit a páciens kissé megemelt fekvési pozícióban, otthonában is folytat napi rendszerességgel a plasztikai sebész utasítása alapján.

A varratszedés a műtét után már az ötödik napon megtörténik, napszemüveg viselése javasolt közvetlenül a műtét után és a varratszedést követően, napos időben még további 2-3 hétig.

A szemhéjon végzett metszések jól, gyorsan hegednek, a legtöbb esetben pár hét múlva (3-6 hét) már alig észrevehetőek.

Egyénenként változó mértékben alakulhat ki bevérzés és duzzanat a szemhéjakon, ezek általában egy hét alatt felszívódnak. Varratszedés után pár nappal a páciens már sminkelhet is.

Az elvárt eredmény a szemhéjplasztika után fokozatosan alakul ki. A szemhéjak plasztikai sebészeti műtéte késlelteti az öregedés folyamatát, de nem állítja meg. Hogy mennyi idő elteltével kell a következő szemhéjplasztikát elvégezni, az teljes egészében egyéni elbírálást igényel. Elképzelhető, hogy 8-10 év elteltével kerülhet sor a következő szemhéjplasztikára, de az is lehet, hogy később, vagy soha.

A szemhéjplasztika viszont nem segít:
  • a sötét karikák eltüntetésén, ha a sötét karikák a bőr elszíneződése miatt jelentek meg.

  • a szarkalábak állapotán.

  • a megereszkedett szemöldök állapotán.

  • a két szemöldök közötti függőleges, haragos ráncokon.

  • a halántékráncokon.

  • a pajzsmirigy betegség (Basedow-Graves kór) következtében kialakult puffadt szemhéjakon.