Orrplasztika tájékoztató

Műtőben eltöltött idő: 1- 2,5 óra
Érzéstelenítés módja: altatás
Kellemetlenségérzet: közepes, fájdalom nincs
Gipszrögzítés levétele: 1 hét után
Munka: 1 hét után
Sport: 6 hét után
Végleges eredmény: 3-6 hónap után
Leletek: vérkép, vércsoport, vizelet, EKG
Orrplasztika altatásban: kb. 750-800 ezer Ft
Orrsövény korrekció: 70 ezer Ft

Az arc karakterének kialakításában jelentős szerepet játszik az orr. Az arc többi részével harmóniát alkotó orr belesimul az összképbe, és nem vonja magára a figyelmet. Azonban egy olyan orr, amelyik elüt az arc egészétől, rögtön magára irányítja mások tekintetét. Mivel az orr központi helyet foglal el az arcon, még a legapróbb, kevésbé vonzó jellegzetessége is jelentőséget kap, és megváltoztatja az önmagunkról kialakult képet.
Nagysága, az alkotó porcok és csontok alakja, helyzete külön – külön és együtt is okozhatja az orr nagyságának és formájának az eltérését az ideálistól. A leggyakoribb panasz az orrháton lévő púp, vagy az orrcsúcson lévő vastagodás, továbbá a nagyon széles orrgyök, valamint az orr aszimmetriája.
Pubertás kor előtt általában nem végzünk orrplasztikát, mivel az alkotó részek növekedése még nem végleges. Ezt követően bármely életkorban történhet az orrplasztika.

Az orrplasztika célja, hogy helyreállítsa, korrigálja, megváltoztassa az orr formáját, funkcióját. Mint minden plasztikai műtét előtt, az orrplasztikánál is személyes megbeszélés szükséges. A páciens igényeit szem előtt tartva, az optimális eredmény elérése érdekében történik a plasztikai sebészeti műtéti terv kialakítása. Az elérhető eredmény szemléltetésében segítséget nyújthat a fényképes vagy számítógépes megjelenítés, modellezés is.
Az orrplasztikai műtét a csontot vagy a porcot, vagy mindkettőt jelenti. Kétféle orrplasztikai műtéttel lehet az orr elváltozásait megszüntetni, korrigálni, javítani. A legoptimálisabb megoldásra a plasztikai sebész szakorvos ad javaslatot.

Zárt orrplasztika: a metszések csak az orron belül vannak, így nem marad külső heg. Nincs látható jele a műtétnek. A varratok felszívódóak, tehát nincs varratszedés.
Nyitott orrplasztika: az orr bőrét a plasztikai sebész szakorvos a műtét során felemeli. A metszések nagy része az orron belül vannak ennél az orrplasztikai műtét fajtánál is, de az orrhegy alatt, a két orrlyuk között is van kis metszés. A belső varratok felszívódóak, amelyeket nem kell eltávolítani. A külső kis hegnél a varratszedés egy héten belül megtörténik. Ez a kis heg a két orrlyuk között általában nyom nélkül gyógyul, leggyakrabban észrevehetetlen a teljes gyógyulás után.

A zárt és a nyitott orrplasztikával a következő beavatkozásokat lehet elvégezni:

  • orrhát alakítása (a porcos-csontos orrpúp eltávolítása),

  • orralap keskenyítése (ezzel a műtéttel közelebb kerülnek az orrcsontok),

  • az orrcsúcs vaskosságának csökkentése (orrcsúcs formálása történik ennél az orrplasztikánál),

  • a hosszú, lógó orr rövidítése (orrsövény kimetszéssel),

  • az orr ferdeségének megszüntetése,

  • orrsövény ferdeségének megszüntetése,

  • az orr aszimmetriájának csökkentése, korrigálása (az orrplasztikával javítani lehet az orr bizonyos aszimmetriáján, de nem minden aszimmetrián segít az orrplasztika).

Az orrplasztikával gyakran együtt kerül sor az orrsövényferdülés (deviatio septi nasi) korrekciós műtétére. Az orrsövény porcból és csontból álló, nyálkahártyával fedett lemez, amely normális esetben az orrüreg középvonalában választófalat alkot a jobb és a bal oldali orrüreg között.

Az orrsövény ferdülés kialakulásának okai lehetnek: anatómiai – fejlődésből adódó orrsövény ferdeség, vagy orrot érő ütések, balesetek.

Az orrsövény ferdülése nem mindig okoz rendszeres panaszokat. Az orrüreget lényegesen szűkítő ferdeségek viszont akadályozhatják az orrlégzést és így előtérbe kerülhet a szájlégzés. Az orrsövény ferdülése rossz közérzetet is okozhat, erős horkoláson kívül esetleg krónikus arcüreggyulladásra, homloküreg gyulladásra, középfülgyulladásra, légúti fertőzésekre, garatgyulladásra, gégehurutra is hajlamosíthat. Az orrsövény ferdesége olykor az orr külső alakján is látható. Így lehet pl. az egész orr tengelye ferde vagy a sövény alsó éle aszimmetrikusan megjelenik, láthatóvá válik valamelyik orrnyílásban. Az orrsövény korrekciós műtéte önmagában nem változtatja meg az orr külső megjelenését. Az orr külső megjelenésének korrekciójára van tehát szükség az orrplasztikára is a legtöbb esetben. Az orrsövény korrekciója és az orrplasztika nem szünteti meg az allergia okozta vagy más okokra visszavezethető orrduzzanatokat.

Az orrplasztikai műtét többnyire mélyaltatásban történik, Kisebb korrekciós műtét elvégezhető helyi érzéstelenítésben. Orrplasztikai műtét után a páciensek nem panaszkodnak fájdalomról. Kisebb beavatkozás után az orr tapasszal kerül rögzítésre, míg a műtétek többségében az orr külső, gipszrögzítést kap, amelynek feladata, hogy rögzítse az orr kívánt alakját.
Az orrnyílásokban kenőcsös tampon van kb. 12 óráig, amely hazamenetel előtt eltávolításra kerül. A szemhéjakon bevérzés, duzzanat alakulhat ki, amelynek intenzitása változó lehet. Felszívódása 6-10 nap alatt megtörténik. Mivel a belső varratok felszívódóak az orr belsejében, így varratszedés nem történik. Nyitott orrplasztikánál az orrhegy alatt lévő varratokat egy hét elteltével távolítja el a plasztikai sebész szakorvos.

Az orr lágyrészei az orrplasztikát követően még hosszabb ideig duzzadtak lehetnek. Zárt orrplasztikánál 2-6 hét múlva, nyitott orrplasztikánál 1-6 hónapon belül csökken ill. megszűnik a duzzanat. A teljes végső eredmény 4-6 hónap elteltével alakul ki. Orrplasztika után az orrot védeni kell ütéstől, sérüléstől, fújni 4-5 hétig nem szabad. Az orrüregben felgyülemlő pörkös váladék paraffin olajos, kenőcsös tisztogatással távolítható el. Az orrplasztikának jelentős szövődménye nincsen, utóvérzés nagyon ritkán fordulhat elő.