Mellnagyobbítás tájékoztató

Műtőben eltöltött idő: kb. 2 – 2,5 óra
Érzéstelenítés módja: altatás
Kellemetlenségérzet: 1-2 nap
Varratszedés: 2 hét után
Munka: 1-2 hét után
Sport: 6 hét után
Végleges eredmény: a 6. héttől
Leletek: vérkép, vércsoport, vizelet, EKG, mellultrahang
Implantátumok: Mentor, Eurosilicone, Polytech, Nagor
Mellnagyobbítás ára: 950 ezer Ft

Általános tájékoztató a mellnagyobbításról

A mell a pubertás kor alatt alakul ki, egyforma vagy eltérő formája, aszimmetriája, nagysága egyéni, anatómiai adottság. Pszichés okokat okozhat, ha elmarad az emlők normális méretű növekedése a pubertás kor után, vagy ha az emlők megkisebbednek, elsorvadnak szülések, szoptatások, lényeges súlyváltozások után.

A mellnagyobbítás a páciens saját elhatározása, kérése alapján történik akkor, amikor tehát a mell nagyságában, formájában, tapintásában nem megfelelő, vagy eltérő nagyságú.

Mellnagyobbítás célja az esztétikus alakú, nagyságú mellforma elérése. A mellnagyobbítás műtéte kizárólag altatásban történik.

A mellnagyobbítás elvégzésének feltétele a páciens teljes fizikai és szellemi jóléte. Egészségi állapotát laboratóriumi leletekkel bizonyítja, amelyeket közvetlenül a műtét előtti két hétben kell megcsináltatnia: teljes vérkép, vizelet, EKG, emlőultrahang, mellkasröntgen és 35 év felett mammográfiai, emlőultrahang vizsgálat. Bizonyos esetekben az operáló plasztikai sebész szakorvos kiegészítő, egyéb vizsgálatot is kérhet.

Ma már egyszerű, látványos, sikeres a mellnagyobbítás műtéte, amikor is a külön, erre a célra kialakított, testbarát anyagból (szilikon) készült mellimplantátumot (protézist) helyeznek a mell mirigyállománya, vagy részben a nagy mellizom alá. A páciens anatómiai adottsága, életvitele határozza meg a helyet, ahova az implantátumot lehet beültetni. Többféle implantátum márkából és típusból választhat a páciens. A kiválasztásban a plasztikai sebész segítséget nyújt. Az implantátum formája lehet kerek vagy csepp formájú (anatómiai). A páciens anatómiai adottságától függően, általánosságban a csepp formájú implantátummal a mell formája természetesebb, kevésbé feltűnő.

A behelyezendő implantátum típusát, nagyságát, formáját, keménységét a műtétet végző plasztikai sebész szakorvos a pácienssel közösen, a páciens reális igényei, elképzeléseinek figyelembe vételével határozza meg. A plasztikai sebész ismeri a lehetőségeket, ő tudja szakmailag megítélni, hogy a páciens adott anatómiai helyzete, adottsága mit képes elfogadni. Aszimmetrikus mellek esetén eltérő nagyságú implantátum behelyezésével lehet az aszimmetrián lényegesen javítani. Teljes mértékben nem szüntethető meg az aszimmetria.

A metszések helye lehet a bimbóudvar körül, ha a mellbimbóudvar elegendő méretű az implantátum behelyezésére. Az implantátumot lehet a mell áthajlási redőjében alul is behelyezni. Ez utóbbi metszési hely a gyakori. A metszések nem hosszúak, ezeket minden esetben a behelyezésre kerülő implantátum terjedelme, nagysága határozza meg.

A metszések többnyire vékony, általában alig látható heggel, szépen, gyorsan gyógyulnak a mell alatti redőben és a mellbimbóudvar körül is, feltételezve, hogy a páciensnek nincsen rossz hegesedési hajlama (keloid). Előfordulhat tehát, hogy a heg élénkvörös, kemény, kiszélesedett lesz, majd idővel ez szebbé válhat, de elképzelhető, hogy a későbbiekben hegkorrekciós műtétre lesz szüksége a páciensnek. Az eredmény tehát fokozatosan alakul ki, egyénenként változó mértékben.

Varratszedés két hétre történik. Felszívódó varratok esetén nincs varratszedés.

Mellnagyobbítás után, közvetlenül a műtét után sport melltartót kell viselnie a páciensnek eleinte éjjel-nappal, kb. 1,5 – 2 hónapig. majd további 1 hónapig csak nappal.

A mell végleges formája, természetes tapintata fokozatosan, a duzzanat, keménység megszűnése után, kb. 1,5 – 2 hónap elteltével alakul ki. Általában hat hónap után finom vonalú heg marad vissza.

Mellnagyobbítás műtéte után a páciensek gyorsan, könnyen hozzászoknak új külsejükhöz, visszanyerik önbizalmukat.

A mellimplantátumoknak nincsen lejárati idejük, tehát nem szükséges a cseréjük. Hosszú évek elteltével, kb. 10-15 év múlva viszont a kötőszövetek esetleges meglazulása miatt, vagy szülést, szoptatást, drasztikus súlyingadozást, esetleges erős külső behatást (balesetet) követően az emlők mérete, formája, állaga, tapintása megváltozhat. Ezért az implantátumok cseréjére, vagy esetleg az emlők felvarrására is szükség lehet. Mindezeket előre megjósolni természetesen nem lehet.

A mellnagyobbítás műtéte nem akadályoz meg senkit a szülés utáni szoptatásban.

Az implantátum anyaga szövetbarát, az emberi szervezet részére viszont idegen anyag. A szervezet védekező mechanizmusa következtében, vékony kötőszövetes tokot (kapszulát) képez az implantátum körül. Ez a vékony tok normális esetben néhány hét alatt alakul ki, kívülről nem látható, nem tapintható, a szervezetre veszélytelen. Amennyiben a tok fokozatosan, tovább vastagodik, zsugorodik, ez a megvastagodott tok megnyomhatja, meggyűrheti, eldeformálhatja az implantátumot, a mell kemény tapintatúvá is válhat. Amennyiben a tokosodás kellemetlen, kemény érzést, esetleg fájdalmat okoz, akkor a tokot el kell távolítani, ami már kevésbé megterhelő műtét a szervezet számára időben és kellemetlenségben egyaránt.

A mellnagyobbítás és a mellrák előfordulása között nincs összefüggés. A szilikon egy hosszú, több mint 30 éves múltra visszatekintő anyag, amellyel kapcsolatban készített vizsgálati tanulmányok nem adnak döntő bizonyítékot arra, hogy a szilikon ártalmas hatással van az auto-immun folyamatokra, és az implantátummal rendelkező páciensek esetében nagyobb kockázata lenne az autoimmun rendellenességek kialakulásának, mint az implantátummal nem rendelkező személyeknél.

Mellnagyobbításos műtét után évente egyszer ajánlott emlőultrahang és/vagy MRI vizsgálaton részt venni. Mammográfiai vizsgálat nem javasolt.

A mellnagyobbítással azonos időben elvégezhető a mellbimbó, mellbimbóudvar korrekciós, kisebbítő műtéte, aszimmetrikus mellek korrekciója, továbbá a megereszkedett mell felvarrása is.

Tájékoztató a PIP implantátumokról