Mellfelvarrás tájékoztató

Műtőben eltöltött idő: kb. 3 óra
Érzéstelenítés módja: altatás
Kellemetlenségérzet: 1-3 nap
Varratszedés: 2 hét után
Munka: 1-2 hét után
Sport: 6 hét után
Végleges eredmény: 6. héttől
Leletek: vérkép, vércsoport, vizelet, EKG, mellultrahang
Mellfelvarrás altatásban: 800 ezer Ft

Mellfelvarrás (mastopexia)

A mell a pubertás alatt alakul ki. Nagysága, formája egyéni adottságtól függ.
A mell túlzott terjedelme, megereszkedett formája látványbeli problémát, valamint fizikai és lelki gondokat is okozhat.
Mellfelvarrás szakmai szempontból akkor indokolt, ha a bimbóudvar helyzete a mell alatti redőhöz képest az ideálistól eltérő helyzetbe kerül. Általában szoptatást, nagyobb mértékű fogyást követően alakul ki, de kísérő jele a nagy melleknek is. A mell kötőszövetes rögzítő állományának a meglazulása a kiváltó ok.

Több műtéti típus ismert a mellfelvarrásra. A plasztikai sebész a páciens mellének megereszkedettségének mértékétől, a páciens adottságaitól függően választja ki a legoptimálisabb műtéti típust. Mindegyik mellfelvarrás műtéti típusnak az a célja, hogy esztétikus, jó formájú, megfelelő nagyságú melle legyen a páciensnek a mellfelvarrás eredményeként.
Szinte minden esetben vékony hegvonal marad vissza a bimbóudvar körül, és függőlegesen a mell bőrén. Szükség szerint metszés történik a mell alatti redőben is. Ha a kívánt eredmény indokolja, a mellfelvarrással együtt a mell kisebbítése, vagy nagyobbítása is elvégezhető.
A műtét kizárólag altatásban történik.
A mellfelvarrás utáni időszakban jelentős fájdalomra nem kell számítani. A varratszedés a poszt operatív 10-14. napon történik. Melltartó viselése 1-2 hónapig javasolt.
Mellfelvarrás utáni jelentős fogyás, terhesség-szoptatás a műtéti eredményt ronthatja.