Hegkorrekció


Hegkorrekciók

Műtétek, balesetek során sérülnek a szövetek. A sérült szövetek hegképződéssel gyógyulnak, amely hegek megjelenési formája különböző lehet. Az ideális (optimális) heg vékony, vonalszerű, halvány, nem feltűnő, puha, kevéssé látható. A zavartalan hegesedés folyamata különböző szakaszokat tartalmaz, amely szakaszokban a hegek más és más szöveti folyamatokon mennek keresztül. A műtéti hegek a beavatkozások után tömötté válnak, színük változhat. Az első szakasz kb. 3-4 hónapig tart, amikor a heg tömöttebb, vörhenyesebb színű. Az ezt követő kb. 6-12 hónap (de néha akár 2 év) alatt a heg lassan, fokozatosan felpuhul, elhalványodik és megvékonyodik. A hegek gyógyulásának minőségét csak min. 1 év után lehet értékelni.

Keloid

A keloid sebészi metszés, sérülés vagy oltást követően alakul ki. A bőr irha rétegében fejlődik ki, éles szélű, viaszcsepp módjára éles határral emelkedik ki a környezetéből,
tömött tapintatú, kellemetlen, viszkető, égő érzést, esetleg deformitást okozhat.
Eredete ismeretlen. Hormonális tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában, pl. pubertás korban, terhesség idején gyakoribb, idősebb korban pedig ritkább. Örökletes hajlamot mutat. Leggyakoribb előfordulási helye a váll, mellkas, kar, fül mögötti rész, hát, orrbemenet, fülcimpa, hasi tájék.

A sebészi kimetszés önmagában nem vezet eredményre, mert újból kialakul. Ezért a kezelés során szteroid injekció (kúraszerűen) alkalmazható helyileg.
A sebészi kimetszés és az azt követő, 24 órán belül elkezdett röntgen besugárzás együttesen enyhítheti, csökkentheti a keloid újbóli kialakulását.

Hypertrófiás heg

A hypertrófiás hegek nem növekednek, sőt zsugorodásuk folytán rendszerint kisebb helyet foglalnak el, mint amekkorát az eredeti kiváltó ok érintett.
Felszínük változatos, egyenetlen, dudoros kiemelkedéseket tartalmaz. Az ilyen hegek az esetek nagy részében csak esztétikai problémát okoznak. Csak műtéttel történhet a korrekció.

Atrófia heg

Lényege a heg fő alkotórészének, a kollagénnek a gyenge minősége, vagy hiánya. Ennek oka leggyakrabban a veleszületett hajlam, ritkábban a sebszélek túlzott feszülése.
Az atrófia hegek vékonyak, sérülékenyek. Főleg kiterjedt égés után fordul elő, de egyéni hajlam is szerepet játszhat a kialakulásában.
Az atrófia heg korrekciója a heg kimetszésével lehetséges.