Arcplasztika (face-lift) tájékoztató

Műtőben eltöltött idő: kb. 2 – 3,5 óra
Érzéstelenítés módja: bódítás vagy altatás
Kellemetlenségérzet: többnyire enyhe az 1- 2. napon
Varratszedés: 1 és 2 hét után
Smink: 1 hét után
Munka: 1-2 hét után
Sport: 6 hét után
Végleges eredmény: kb. 2 hónap után
Leletek: vérkép, vércsoport, vizelet, EKG
Arcplasztika ára bódításban/altatásban: 700 – 750 ezer Ft

A plasztikai sebészet célja, hogy a páciens által kívánt változtatásokat olyan mértékig valósítsa meg, ameddig csak lehetséges. A plasztikai sebészetnél is számos olyan tényező szerepel a végső eredmény kialakításában, amely a plasztikai sebész vagy a páciens akaratán kívül is kifejti hatását. Ilyenek pl. a bőr fizikális állapota, a bőr alatti zsírszövet mennyisége, a bőr relatív életkora, a meglévő ráncok minősége és mennyisége, a csontos váz szerkezete, a hormonális hatások.
A plasztikai sebész feladata, hogy az arcplasztikát követően visszamaradó hegek az arc természetes vonalaiba essenek, ahol a legkevésbé vehetők észre, és a legkönnyebben takarhatók el sminkkel, vagy a haj fésülésével.

Az arcplasztika során az arc különböző területeinek műtétei külön-külön és együtt is elvégezhetők. Az igényeknek megfelelően operálható a homlok, a halánték, az arc középső része, a nyak és a toka . A műtétek célja, hogy a bőr és az alatta elhelyezkedő szövetek feszesebbé váljanak.

Az arcplasztika, homlokplasztika, halántékplasztika, tokaplasztika elvégezhető a páciens igénye szerint helyi érzéstelenítésben, bódításban vagy altatásban.

A klasszikus arcplasztikánál a metszés a halánték területén a hajas fejbőrben, az arcon, nagyon közel a fülhöz, és a fül mögött a hajas fejbőrben fut. A szövetek megfelelő mértékű preparálása után kerül sor a bőr alatti szövetréteg megemeléses rögzítésére, a felesleges bőr kimetszésére.

Az arcplasztika után egy hétig pántszerű kötés van a fejen.

A varratok eltávolítása már az ötödik napon elkezdődik, a többi varrat kivétele a14. napon történik. Az arcplasztika szövődményeként ritkán utóvérzés alakulhat ki, a bőrben duzzanat és bevérzés lehetséges. Ez utóbbiak egy – másfél hét alatt felszívódnak.

Arcplasztika után a hajmosás a műtét után kb. 1 héttel, hajfestés egy hónap múlva végezhető. Pár hét elteltével szinte a teljes végleges eredmény látható. Az elvárt eredmény az arcplasztika után fokozatosan alakul ki. Az arcplasztika is látványos műtét, hiszen ez kifejezetten fiatalító műtét. Az arc plasztikai sebészeti műtéte késlelteti az öregedés folyamatát, de nem állítja meg. Hogy mennyi idő elteltével kell a következő arcplasztikát végrehajtani, az teljes egészében egyéni elbírálást kíván. Általában kb. 8 év elteltével kerülhet sor a következő arcplasztikára, de az is lehet, hogy rövidebb időn belül vagy soha.