Anyajegyek, zsírcsomók, atheromák, szemölcsök, ganglionok eltávolítása

Műtőben eltöltött idő: pár perc
Érzéstelenítés módja: helyi érzéstelenítés
Benntartózkodás: műtét után közvetlenül távozhat
Kellemetlenségérzet: minimális, a műtét fájdalommentes
Munka: irodai munka esetén nem szükséges a távolmaradás
Sport: varratszedés után kb. 2 hétre
Műtétre várakozási idő: pár nap
Anyajegyek kimetszése: 25 ezer Ft-tól/db
Lipóma (zsírcsomó) kimetszése helyi érzéstelenítésben:
50 – 120 ezer Ft-tól/db
Lipóma (extra nagy méretű) műtéte altatásban: a látottak alapján kalkulálható
Atherómák (kásadaganatok) kimetszése: 50 – 120 ezer Ft-tól/db

Az anyajegyek eltávolítása, zsírcsomók, atheromák, szemölcsök, ganglionok eltávolítása nem igényel hosszabb időt, gyorsan, fájdalommentesen, ambulánsan, helyi érzéstelenítésben, akár egy ebédszünetben is megtörténhet. A műtét után a páciens önállóan közlekedhet utcai forgalomban.

Minden embernek van néhány anyajegye. A közönséges anyajegyek leginkább a gyermekkorban és a serdülőkorban keletkeznek (egyes ritka formák már születéskor jelen lehetnek). Méretük változó, leggyakrabban néhány milliméter nagyságúak. Színük általában sötét, sárgásbarna vagy fekete. Lehetnek sima vagy egyenetlen felszínűek, közepükből eredhet egy-egy szőrszál, alakjuk kör alakú vagy szabálytalan. Határuk mindig éles.

Ha:

  • növekszik, kiemelkedővé válik,

  • felszíne karfiolszerűvé válik,

  • színe változik, sötétedik,

  • megsérül, vérzik,

  • aszimmetrikussá válik, elmosódik a határa,

  • begyullad, fájdalmassá válik,

  • esztétikai, elhelyezkedési problémát okoz,

  • viszket, visszatérő irritációnak, dörzsölésnek van kitéve.

Az anyajegyek eltávolításának egyetlen biztonságos módszere van, a szikével történő kimetszés.

A kimetszés steril műtőben történik helyi érzéstelenítéssel. A műtét fájdalommentes, csak a tűszúrást érzi a páciens pár pillanatig. Az anyajegy egészben, ép környezettel együtt kerül kimetszésre. Az összevarrt heg steril sebtapaszt, kötést kap, amit nem érhet víz, szennyeződés. A kimetszés után heg marad vissza, ami idővel elhalványul, bizonyos hegek észrevehetetlenné is válhatnak. A hegek láthatóságának mértéke viszont megjósolhatatlan.

Ha szövettani vizsgálat is szükséges, akkor a kimetszett anyajegy kerül vizsgálatra, amely vizsgálat eredményéről a páciens részletes leletet kap a műtét után, kb. 2 héten belül.

A zsírcsomó, orvosi nevén lipoma, a bőr alatti szövetben elhelyezkedő, zsírszövetből kialakuló, jóindulatú kötőszöveti daganat. Gumiszerű anyagra emlékeztető, mozgatható csomó. Ha kicsi a zsírcsomó, akkor panaszt nem okoz, felette a bőr ép és csak a bőr halvány elszíneződésével válik láthatóvá a külvilág számára. A zsírcsomó megnőhet, szélsőséges esetben akár ökölnyi méretűre is. A nagyobb zsírcsomók fájdalmassá válhatnak. Többnyire a karon, lábon, törzsön, háton, mellkason, nyakon, fejbőrön, arcon, de fenéken is előfordulhat.

A zsírcsomók eltávolítása kizárólag kimetszéssel lehetséges. A műtét fájdalommentes. A zsírcsomó műtéte történhet helyi érzéstelenítésben vagy extra nagy méretű lipóma esetén a műtét bódításban vagy altatásban javasolt.

Az atheroma egy faggyútermelő tömlő, amelynek kivezető nyílása valamilyen okból elzáródott és így a benne termelődött faggyú felhalmozódik, tömött tapintatú csomóként jelentkezik. Ha felülfertőződik, begyullad, célszerű az atheromát megnyitni és spontán ürülni hagyni, majd a gyulladás megszűnése után kb. 6 héttel az atheromát tokkal együtt sebészi úton eltávolítani.

A szemölcsök, gyakori bőrelváltozások, kisebb-nagyobb kemény bőrkinövések a test különböző részein. Több típusuk ismert (közönséges szemölcsök, lapos vagy kiemelkedő szemölcsök, talpon lévő szemölcsök, anogenitális szemölcsök, fonálszerű, szőrös vagy szőrtelen szemölcsök). A legtöbb szemölcs jóindulatú bőrkinövés. Lehetnek testszínűek vagy sötétebb színűek.

Szemölcsök kezelése lehetséges bőrgyógyász szakorvos ajánlása alapján, eltávolítása pedig történhet sebészeti úton is. A nagyobb szemölcsök eltávolítása kizárólag műtéti úton javasolt. A szemölcsöt a plasztikai sebész kimetszi. A szemölcs kimetszése után heg marad vissza, ami a varratszedés után, idővel elhalványul, észrevehetetlenné is válhat.

A ganglion mogyorónyi, diónyi nagyságú képlet, amely ízületi tokból vagy ínhüvelyből eredően fejlődik ki. Az ízületből, ínhüvelyből ízületi ill. ínhüvelyi folyadék kerül a környező szövetek közé, melyet tok vesz körbe. E folyadék besűrűsödhet, kocsonyássá válhat.

Eltávolítása sebészi úton lehetséges.