PIP implantátumok

PIP implantátumcsere kedvezményesen 450 ezer Ft-tól.
Tájékoztató a PIP implantátumokról

Az implantátum pontos megnevezése: Poly Implant Prothese (röviden PIP)

Származási ország: Franciaország
A francia egészségügyi hatóság (AFSSAPS) 2010. március végén és ennek nyomán a magyar Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) Orvostechnikai főosztálya 2010. áprilisában felfüggesztette a PIP implantátumok forgalmazását, felhasználását.
A francia egészségügyi hatóság a vizsgálatok során ugyanis megállapította, hogy a PIP implantátumokat gyártó cég bizonyos implantátumok gyártásához nem az engedélyekben meghatározott, előírt minőségű, orvosi tisztaságú szilikon töltőanyagot használt fel. A vizsgálatok kiderítették, hogy az implantátum töltőanyagai között voltak olyan szilikon anyagok is, amelyeket ipari termékek gyártásánál használtak fel (pl. Baysilone, Silopren, Rhodorsil).
A nem orvosi tisztaságú PIP implantátumok használatának esetleges következménye:
A francia egészségügyi hatóság közleménye szerint az ilyen PIP implantátumok magasabb (kb. 3,6 – 5%) százalékos arányban szakadhatnak ki és így az implantátum környezetébe kerülő implantátum töltőanyaga szövettani irritációt (kémiai izgalmat), gyulladást kelthet és eljuthat a környező nyirokcsomókba. A környező nyirokcsomók ezért megnagyobbodhatnak, ami akár fájdalommal is járhat.
A kiszakadt implantátum formaváltozást is eredményezhet, de az is előfordulhat, hogy semmilyen látványos jele nincs a kiszakadásnak.
Ugyancsak a francia egészségügyi hatóság nyilatkozata alapján:
a szóban forgó PIP implantátumok töltőanyagának biológiai vizsgálati eredménye azt mutatta, hogy a felhasznált, nem orvosi tisztaságú szilikon nem sejtkárosító és nem rendelkezik genetikai állományt károsító (azaz “rákkeltő”) hatással.
A fentiek alapján javasolt:
* A PIP implantátummal rendelkező páciensek 6 havonta vegyenek részt radiológiai ellenőrző vizsgálatokon.
Ezek: emlőultrahang vagy MRI vizsgálatok.
Más márkájú implantátumok esetében évente javasolt a radiológiai vizsgálat.
* Bármely márkájú, típusú implantátum kiszakadása vagy annak gyanúja esetén mindkét oldali implantátumot el kell távolítani.
* Ha a kiszakadt implantátum környezetében megnagyobbodott nyirokcsomók vannak, akkor a panaszt okozó nyirokcsomókat az operáló plasztikai sebész kimetszi és azokat szövettani vizsgálatra küldi el.
Ki kell-e vetetni az ép PIP implantátumokat?
A teljes biztonságot a jövőre nézve a PIP implantátumok eltávolítása, illetve más márkájú implantátumra történő cseréje jelenti.
Mérlegelni kell az ép PIP implantátumok elővigyázatosságból történő cseréjét.
A radiológiai vizsgálatokon (emlőultrahang, MRI) épnek bizonyult PIP implantátumokat nem kötelező kivetetni, más márkára kicseréltetni.

A PIP implantátum megtartásának előnye:
* Nincs újabb sebészeti beavatkozás.
* A páciens megőrzi a megszerzett esztétikai eredményt.

A PIP implantátum megtartásának hátránya:
* Fennáll a kockázata a PIP implantátum esetleges kiszakadásának, a szilikon gél szivárgásának, ami helyi gyulladást, nyirokcsomó duzzanatot okozhat.
* 6 havonta rendszeresen kell radiológiai vizsgálatra (emlőultrahang vagy MRI) járni.
* A kiszakadás esetén fellépő esetleges gyulladásos komplikáció megnehezíti a sérült implantátum eltávolítását és az azonnali implantátum cserét.

A páciens bármikor dönthet az ép PIP implantátum, elővigyázatosságból történő kivételéről, cseréjéről.

A francia egészségügyi hatóság 2011. decemberi közleménye szerint:
* Nincs kimutatható összefüggés a felderített daganatos esetek és a PIP implantátumok között, tehát nincs arra vonatkozó adat, vagy bizonyíték, hogy a PIP implantátumoknak szerepe lenne ezen betegségek előidézésében.
* A PIP implantátumot viselő nőknek nincs nagyobb esélye emlő daganat kialakulására, mint egyéb márkájú, típusú implantátumot viselő nőknek, illetve azoknak, akiknél nem történt implantátum beültetés.

Kihez forduljon a páciens további információkért, ellenőrző vizsgálatokért?
* Elsősorban plasztikai sebész szakorvosához.
* Radiológus szakorvoshoz (emlőultrahang vagy MRI vizsgálatra).
* Az AFSSAPS honlapján folyamatosan közölnek tájékoztató adatokat.
* A magyar Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Orvostechnikai Főosztályához is lehet fordulni további információért.

Dr. Mihályfi László

Üdvözlöm!

1982 óta dolgozom plasztikai sebész szakorvosként . Magánrendelőmben esztétikai, plasztikai sebészeti műtéteket végzek szakképzett asszisztenciával, teljes diszkréciót biztosítva. Célom, hogy maximális szakmai és emberi hozzáállással valósítsam meg a szépülni, fiatalodni vágyó pácienseim elképzeléseit. Fontos számomra, hogy pácienseim rövid időn belül visszanyerjék önbizalmukat, ismét harmonikussá váljon az életük.

Szívesen állok az Ön rendelkezésére is. tovább»

Ajánlatkérés telefonon

Bejelentkezés telefonon:
+36209775356
+3613509817


Ideál Plasztikai Sebészet Egészségügyi Kft.

1136 Budapest, Hollán Ernő u. 9. I.em 3.
Telefon: +3613509817
Mobil: +36209775356
Fax: +3613509734
E-mail:
E-mail:
Landing: mellnagyobbitas-mihalyfilaszlo.hu
Térkép: link
Szálláslehetőségek