Orrplasztika

Műtéti időtartam: 1-2,5 óra
Érzéstelenítés módja: többnyire altatás, kisebb beavatkozás helyi érzéstelenítésben
Benntartózkodás: maximum 24 óra
Kellemetlenségérzet: közepes az első 24 órában, fájdalom nincs
Smink: 1 hét után
Munka: 1 hét után, ha nem megerőltető munkát végez
Testedzés: 6 hét után fokozatosan terhelve
Végleges eredmény: 3-6 hónap után

Orrplasztika altatásban:  420 ezer Ft
Orrplasztika orrsövény korrekcióval együtt, altatásban:     470-500 ezer Ft
Orrsövény korrekció helyi érzéstelenítésben : 150 ezer Ft
Orrsövény korrekció altatásban: 240 ezer Ft

Az arc karakterének kialakításában jelentős szerepet játszik az orr. Az arc többi részével harmóniát alkotó orr belesimul az összképbe, és nem vonja magára a figyelmet. Azonban egy olyan orr, amelyik elüt az arc egészétől, rögtön magára irányítja mások tekintetét. Mivel az orr központi helyet foglal el az arcon, még a legapróbb, kevésbé vonzó jellegzetessége is jelentőséget kap, és megváltoztatja az önmagunkról kialakult képet.

Nagysága, az alkotó porcok és csontok alakja, helyzete külön – külön és együtt is okozhatja az orr nagyságának és formájának az eltérését az ideálistól. A leggyakoribb panasz az orrháton lévő púp, vagy az orrcsúcson lévő vastagodás, továbbá a nagyon széles orrgyök, valamint az orr aszimmetriája.

Pubertás kor előtt általában nem végzünk orrplasztikát, mivel az alkotó részek növekedése még nem végleges. Ezt követően bármely életkorban történhet az orrplasztika.

Az orrplasztika célja, hogy helyreállítsa, korrigálja, megváltoztassa az orr formáját, funkcióját. Mint minden plasztikai műtét előtt, az orrplasztikánál is személyes megbeszélés szükséges. A páciens igényeit szem előtt tartva, az optimális eredmény elérése érdekében történik a plasztikai sebészeti műtéti terv kialakítása. Az elérhető eredmény szemléltetésében segítséget nyújthat a fényképes vagy számítógépes megjelenítés, modellezés is.

Az orrplasztikai műtét a csontot vagy a porcot, vagy mindkettőt jelenti. Kétféle orrplasztikai műtéttel lehet az orr elváltozásait megszüntetni, korrigálni, javítani. A legoptimálisabb megoldásra a plasztikai sebész szakorvos ad javaslatot.

Zárt orrplasztika: a metszések csak az orron belül vannak, így nem marad külső heg. Nincs látható jele a műtétnek. A varratok felszívódóak, tehát nincs varratszedés.

Nyílt orrplasztika: az orr bőrét a plasztikai sebész szakorvos a műtét során felemeli. A metszések nagy része az orron belül vannak ennél az orrplasztikai műtét fajtánál is, de az orrhegy alatt, a két orrlyuk között is van kis metszés. A belső varratok felszívódóak, amelyeket nem kell eltávolítani. A külső kis hegnél a varratszedés egy héten belül megtörténik. Ez a kis heg a két orrlyuk között általában nyom nélkül gyógyul, leggyakrabban észrevehetetlen a teljes gyógyulásután.

A zárt és a nyílt orrplasztikával a következő beavatkozásokat lehet elvégezni:

a, orrhát alakítása (a porcos-csontos orrpúp eltávolítása),
b, orralap keskenyítése (ezzel a műtéttel közelebb kerülnek az orrcsontok),
c, az orrcsúcs vaskosságának csökkentése (orrcsúcs formálása történik ennél az orrplasztikánál),
d, a hosszú, lógó orr rövidítése (orrsövény kimetszéssel),
e, az orr ferdeségének megszüntetése,
f, orrsövény ferdeségének megszüntetése,
g, az orr aszimmetriájának csökkentése, korrigálása (az orrplasztikával javítani lehet az orr bizonyos aszimmetriáján, de nem minden aszimmetrián segít az orrplasztika).

Az orrplasztikával gyakran együtt kerül sor az orrsövényferdülés (deviatio septi nasi) korrekciós műtétére. Az orrsövény porcból és csontból álló, nyálkahártyával fedett lemez, amely normális esetben az orrüreg középvonalában választófalat alkot a jobb és a bal oldali orrüreg között.

Az orrsövény ferdülés kialakulásának okai lehetnek: anatómiai – fejlődésből adódó orrsövény ferdeség, vagy orrot érő ütések, balesetek.

Az orrsövény ferdülése nem mindig okoz rendszeres panaszokat. Az orrüreget lényegesen szűkítő ferdeségek viszont akadályozhatják az orrlégzést és így előtérbe kerülhet a szájlégzés. Az orrsövény ferdülése rossz közérzetet is okozhat, erős horkoláson kívül esetleg krónikus arcüreggyulladásra, homloküreg gyulladásra, középfülgyulladásra, légúti fertőzésekre, garatgyulladásra, gégehurutra is hajlamosíthat. Az orrsövény ferdesége olykor az orr külső alakján is látható. Így lehet pl. az egész orr tengelye ferde vagy a sövény alsó éle aszimmetrikusan megjelenik, láthatóvá válik valamelyik orrnyílásban. Az orrsövény korrekciós műtéte önmagában nem változtatja meg az orr külső megjelenését. Az orr külső megjelenésének korrekciójára van tehát szükség az orrplasztikára is a legtöbb esetben. Az orrsövény korrekciója és az orrplasztika nem szünteti meg az allergia okozta vagy más okokra visszavezethető orrduzzanatokat.

Az orrplasztikai műtét többnyire mélyaltatásban történik, Kisebb korrekciós műtét elvégezhető helyi érzéstelenítésben. Orrplasztikai műtét után a páciensek nem panaszkodnak fájdalomról. Kisebb beavatkozás után az orr tapasszal kerül rögzítésre, míg a műtétek többségében az orr külső, gipszrögzítést kap, amelynek feladata, hogy rögzítse az orr kívánt alakját.
Az orrnyílásokban kenőcsös tampon van kb.12 óráig, amely hazamenetel előtt eltávolításra kerül. A szemhéjakon bevérzés, duzzanat alakulhat ki, amelynek intenzitása változó lehet. Felszívódása 6-10 nap alatt megtörténik. Mivel a belső varratok felszívódóak az orr belsejében, így varratszedés nem történik. Nyílt orrplasztikánál az orrhegy alatt lévő varratokat egy hét elteltével távolítja el a plasztikai sebész szakorvos.

Az orr lágyrészei az orrplasztikát követően még hosszabb ideig duzzadtak lehetnek. Zárt orrplasztikánál 2-6 hét múlva, nyílt orrplasztikánál 1-6 hónapon belül csökken ill. megszűnik a duzzanat. A teljes végső eredmény 4-6 hónap elteltével alakul ki. Orrplasztika után az orrot védeni kell ütéstől, sérüléstől, fújni 4-5 hétig nem szabad. Az orrüregben felgyülemlő pörkös váladék paraffin olajos, kenőcsös tisztogatással távolítható el. Az orrplasztikának jelentős szövődménye nincsen, utóvérzés nagyon ritkán fordulhat elő.

Dr. Mihályfi László

Üdvözlöm!

1982 óta dolgozom plasztikai sebész szakorvosként . Magánrendelőmben esztétikai, plasztikai sebészeti műtéteket végzek szakképzett asszisztenciával, teljes diszkréciót biztosítva. Célom, hogy maximális szakmai és emberi hozzáállással valósítsam meg a szépülni, fiatalodni vágyó pácienseim elképzeléseit. Fontos számomra, hogy pácienseim rövid időn belül visszanyerjék önbizalmukat, ismét harmonikussá váljon az életük.

Szívesen állok az Ön rendelkezésére is. tovább»

Ajánlatkérés telefonon

Bejelentkezés telefonon:
+36209775356
+3613509817


Ideál Plasztikai Sebészet Egészségügyi Kft.

1136 Budapest, Hollán Ernő u. 9. I.em 3.
Telefon: +3613509817
Mobil: +36209775356
Fax: +3613509734
E-mail:
E-mail:
Landing: mellnagyobbitas-mihalyfilaszlo.hu
Térkép: link
Szálláslehetőségek